2014. február 25., kedd

Még mindig libák és még mindig Pirit

Először is jövök egy kis magyarázattal. Azért, hogy miért a piriti rétek madárvilága a téma újabban. Nos, erre elég egyszerű a válasz: azért, mert ott van igazán madárvilág a környéken. És ha mobilisabb lettem volna eddig, akkor már eddigis nagyon sok poszt lett volna róla. Ezek a legelőrétek rendszeresen kerülnek víz alá Tél végére és amikor a fagyok elmúlnak a víz lesz az úr. A madarak ilyenkor elárasztják a réteket és amíg kitart a vízfelület, addig szívesen időznek itt. Néhány érdekesebb eddig megfigyelt faj a területről: daru, énekes hattyú, nagy goda, gólyatöcs, vörös gém, nagy póling, cigányréce.
Úgy adódott, hogy hétfő délután kitudtam jutni a területre, ott pedig találkoztam Vasuta Gáborral, akivel közösen madarásztunk egyet. A múltkori után joggal számíthattam jó fajokra és nagyobb madártömegekre.
Pár száz bíbic mozgott seregélyekkel vegyes csapatban a réteken, a libák ismét több ezres csapatban pihentek a vizeken. Nagyrészt vetési ludak voltak, kisebb részben nagy lilikek. A Tél elején és közepén inkább a nagy lilikek voltak dominánsak a létszámot illetően, mostanra fordult a helyzet. Sikerült leolvasnunk két nyakgyűrűs liliket, amelyek összetartóan mozogtak. Egy átszálló libacsapattal együtt mozgott 12 aranylile is, amiknek nagyon örültünk. Fura volt, hogy nem a bíbicekkel mozogtak, inkább a libák társaságát választották.
Rengeteg réce volt ismét a réteken, legnagyobb számban tőkések, fütyülők és csörgők. Ezek mellett kb. 30 nyílfarkú és kanalas réce is szem elé került, valamint egy böjti és egy kerce is. Kercét még nem nagyon láttam ezeken a területeken, ezért is örültem a fajnak. Egy pajzsoscankó is szem elé került, emellett néhány dankasirály és egy viharsirály is. Szürke gémekből és nagy kócsagokból 5-10 példány mocorgott, bütykös hattyúból is 4-5. Láttunk egy barázdabillegetőt most is, valamint átrepült 2 havasi pityer.
A ragadozómadarakból is volt néhány, egerészölyvek mellett egy karvaly tojó és egy vörös vércse hím (valószínü a múltkor Szabinával megfigyelt példány), de a nap fénypontja egy vándorsólyom lett, ami a seregélyeket hajtotta.
Szóval jó napot zártunk. :)


Fotók ezúttal ifj. Vasuta Gábortól:



 Vándorsólyom (Falco peregrinus) a seregély (Sturnus vulgaris) sokadalomban

 Aranylile (Pluvialis apricaria) nagy lilikekkel (Anser albifrons) és egy vetési lúddal (Anser fabalis)

 Böjti réce (Anas querquedula), csörgő récék (Anas crecca) és fütyülő récék (Anas penelope)

 Réce-tömeg még mindig

 Tojó kerceréce (Bucephala clangula)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése