2014. november 20., csütörtök

11.09.

   Szabinával döntöttünk úgy, hogy kocsi hiányában egy rövidke túrát teszünk a környéken. A választásunk a Ság hegyre esett, motiváló volt a múltkori örvös rigó és havasi szürkebegy megfigyelés. :)
    Sajnos ezúttal nem találkoztunk egyik fajjal sem a kettő közül, pedig alaposan átvizsgáltuk a kráter falait. A szokásos énekesmadarak voltak jelen pl. karvaly, citromsármány, vörös vércse és a fekete rigó. Kiemelném a sárgafejű királykákat a látott madarak jegyzékéből, hiszen néhány kisebb csapatuk elég jól szórakoztatott minket. Tóth Kornél madarászkollegám említette, hogy hangra nagyon jól mentek mé ilyen Ősz közepén is, mikor itt járt a hegyen, így mi is kipróbáltuk. Nos, nem csalódtunk, a kis madarak néha karnyújtásnyira bejöttek a közelünkbe, de mindig a bokrok sűrűjében és nagyon fürgén mozogtak, így fotózni nagy kihívás volt.
Hallottunk még a szőlőskertek felől átrepülő süvöltőket, ezek szerint szépen jönnek a téli vendégeink. Ezt azonban jól ellenzi, hogy hazafelé egy barázdabillegetővel hozott össze a madarászszerencse, ami azonban egy vonuló fajunk, szóval valószínüleg ez a példány már itt telel nálunk.
Az ilyesmin nem lepődök meg már, néhány éve a szombathelyi csónakázó-tavon találkoztam egy példánnyal Télen, valamint házi rozsdafarkúból  szintén rendszeresen belefutok áttelelő példányokba (pl.: 2011. Szombathely több alkalommal, 2014 november Cell és Szombathely 1-1 példány).
Sőt idén egy fehér gólyához is volt szerencsém Szombathely határában.


 Atalanta lepke (Vanessa atalanta)

Csipkebogyó (Rosa canina)




Sárgafejű királyka lesifotók 3 felvonásban (Regulus regulus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése