2016. december 26., hétfő

Téli Magyar Tenger

Az elmúlt hetek néhány kisebb környékbeli kiruccanásról szóltak, mint pl. a püspökmolnári kavicsbányatavak felderítése, vagy a Táplánszentkereszt környéki bányatavak  bejárása. Ezeken az utakon leginkább a megyében jellegzetese madárfajok kerültek távcsöveink elé, a ritkábbak közé csak néhány olyat tudnék sorolni, mint az üstökösréce, hegyi réce, kis kormorán és a héja.
Két nagyobb volumenű túránk lett, mindkettő a Magyar Tengernél.
   Első alkalommal egyedül szabadultam le egyik kedvenc téli madarászhelyemre, hogy ránézzek az északi parton látni-e néhány ritkább madárfajt.
Balatonederics, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Balatongyörök kikötőit, strandjait választottam célomnak. Megbizonyosodhattam, hogy ezeken a helyeken inkább a gyakoribb téli vendégekkel és a szokásos madarakkal futhatunk össze. Lényegében egy jó napot zártam ígyis, hiszen az időjárás is kegyeibe fogadott és az adott települések érdemleges részein is sikerült körbefutnom.
Ha ki kellene emelnem néhány fajt akkor ezeket tenném:
-kanalas réce
-fütyülő réce
-kerceréce
-kis kormorán






Greetings from Lake Balaton :)

Aztán jött mindennek a megkoronázása, a szokásos évi többedmagammal tett tviccstúra. Ezúttal a déli partra esett a választásunk, lassan elmondhatjuk azt is, hogy körbejártuk már az egész tavat. Az első éven a Tihany, Csopak, Balatonfüred részt jártuk be, tavaly a Keszthelyhez közeli részeket, idén pedig Siófok, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi volt a soros. A legutóbbi hetek madármegfigyelései alapján esett a választásunk erre a környékre.
Nem kellett csalódnunk, egy finom kávé és reggeli a parthoz közel és már bele is vághattunk a leskelődésbe... Jégmadár, kis kormorán, nagy bukó, kis bukó, kerceréce, barátréce és a szokásos gyakoribb fajok vésődtek a naplók lapjaiba.
A következő megállónknál már hegyi réce, azután pedig füstös réce, végül a nap csúcspontján a jegesréce is mindannyiunknál új fajként dokumentálódott.
Remek napot zártunk, sajnos Zoli ezúttal nem tartott velünk, viszont jött Vera, így idén is négyen teljesítettük a fogcsikorgatóan hideg, jeges balatoni kihívást... Jövőre ismét nekiesünk majd. :) Legalább ilyen jó legyen.. 
Ezúton is nagy köszönet Gál Szabolcsnak, aki megmutatott néhány jó helyet a számunkra ismeretlen településeken, valamint kiszúrta Nekünk/Helyettünk a jegesrécéket és a füstös récéket. :) 



 Áttelelő házi rozsdafarkú hím (Ph. ochruros)




Feelings


Falaki Máté néhány fotója zárásként:

 Mindent szemmel tartottunk...

 ...és a hangulatra sem lehetett panasz...

 ...sőt, nagy bukókkal két helyen is találkoztunk (Mergus merganser)...

 ...rokonával a kis bukóval is (Mergellus albellus)...

...sajnos a jegesrécék messze voltak és nem született jó kép, de íme a füstös récéről igen (Melanitta fusca).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése