2013. január 13., vasárnap

Sasszinkron 2013

   Az idei évben is bekapcsolódtam az országos sasszinkronba, immár 3. alkalommal. Első évben csak a Marcal-medencébe jutottam ki, tavaly már a Ság hegyre is és idén is mindkét hely tervben volt.

   Reggel Sanyival mentünk fel a Ság hegyre, de sajnos néhány meggyvágó- és fenyőrigócsapaton kívül sok mindenhez nem volt szerencsénk. Két kisebb vadlúd csapat szállt el felettünk útközben, meg néhány csuszka és balkáni fakopáncs is szem elé került, sok széncinegével egyetemben. Se telelő vándorsólyom, se kósza karvaly, héja vagy egerészölyv nem akadt utunkba. Kicsit csalódottan távoztunk, de legalább a hó nem esett még. Láttunk egy rókát is, amit azért jegyzek meg, mert az utolsó két alkalomból kétszer is láttam a hegyen reggeli órákban, ugyanazon a helyen kb.

Ravaszdi "sziluett" messziről

   Délután Rolival indultunk neki a Marcal celli szakaszának. Indulás elött néhány perccel elkezdett esni a hó és azóta sem állt meg... Eléggé nehezítette a megfigyelést. Itt már belefutottunk néhány egerészölyvbe, egy karvalyba, egy vörös vércsébe és egy hím kékes rétihéjába. Szóval, nem volt annyira eredménytelen túra, de tavaly is sikerült egy hófúvásba belefutnunk. Jövőre már előre készülök. :) Fekete rigók, fenyőrigók, széncinegék, citromsármányok, nádi sármányok, csörgő és tőkés récék, nagyobb pintycsapatok (zöldike, tengelic, kenderike, fenyőpinty) színesítették még a látott fajok listáját. Hosszú idő után újra láttunk nagy kócsagot ezen a szakaszon.

 Hideg van, hideg van...

Szakad a hó a folyónál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése