2013. augusztus 23., péntek

Külsővat-Bánhalmapusztai gyűrűzőtábor

A napokban részt vettem a Marcal-medencei gyűrűzőtáborban. Idén szerencsére több napot is kint tudtam tölteni. Beszéljenek helyettem a képek. :)

 Mezei poszáta (Sylvia communis)

 Kis poszáta (Sylvia curruca)

Kormos légykapó (Ficedula hypoleuca)

A táborban kb. 600-700 madarat fogtunk. Nagy számban került a hálóba barátposzáta, kerti poszáta. A poszáták mellett sok pintyféle is kapott gyűrűt (tengelic, zöldike), valamint nádi énekesmadár is (foltos nádiposzáta, cserregő nádiposzáta). Néhány egyéb faj: kis fakopáncs, nyaktekercs, citromsármány, szajkó.
A táborban elengedésre került egy fiatal héja is Turny Zoli jóvoltából, így színesítette az amúgy is jó fajokból álló ragadozómadár megfigyelési listánkat (kabasólyom, barna rétihéja, karvaly, darázsölyv, egerészölyv). Reggelente és sötétedéskor több alkalommal figyeltünk meg átrepülő bakcsót, szürke gémet, nagy kócsagot, nyári ludat. A tábor környékén egy nagyobb gyurgyalagcsapat vadászgatott mindennap, sajnos ők nem kerültek a hálóinkba.


 Magas aranyvessző (Solidago gigantea)

Selyemkóró (Asclepias syriaca)

Sajnos a tábor környékén (és a Marcal mentén is) rengeteg az invazív faj.

 Kutyabengés élőhely (Frangula alnus)


A hálókat egy hosszú árok felett húztuk ki több helyen, ami egy nádas-sásos élőhelyet választott el egy bodzástól, valamint egy viszonylag nagy kiterjedésű kutyabengésben álltak a stanglik. A bogyós növények kedvelt csemegéi a vonulásban lévő madaraknak (rigóknak, poszátáknak, füzikéknek).




Egyéb állatok a táborban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése