2015. december 31., csütörtök

Ünnepek között 2015-ben

Két kisebb és két nagyobb volumenű út összefoglalását céloztam meg ezzel a karácsonyi bejglizés utáni és szilveszteri pezsgőzés elötti poszttal. És persze B.Ú.É.K. minden kedves olvasónak!

   Zolival vágtunk neki 23-án a Ságnak és a Somlónak, hogy a telibetalált túra után valamelyik halastónál vezessünk le néhány ritka récével vagy még jobb fajjal. Na, hát ez az amiből semmi sem valósult meg. Még a Ságon tett kirándulásunk volt a legkedvezőbb egy süvöltő csapattal és egy szőlőrigóval. A hatalmas köd alaposan keresztül húzta a számításainkat. Mostanában, ha mi ketten együtt indulunk ki, akkor nem nagyon jönnek be a dolgok... A Somlón a romnál egy kis napsütés dobott a hangulatunkon, egészen addig, amíg rá nem jöttünk, hogy a havasi szürkebegyek nincsenek épp ott.... Másodszor futottunk itt zsákutcába... Süvöltőket itt is láttunk.
A napot Kispodárpusztán zártuk. Pár perccel a köd elött értünk oda, de a ragyogó napos időben sem láttunk semmit néhány szürke gémen és nagy kócsagon kívül. Egy jégmadár hangját hozta felénk a szél és egy kormorán tetemet találtunk, aztán jött a köd... Mi meg mentünk is haza.

   Karácsony első napján a kimaradó rokonozás helyett a Ság hegyre másztam fel pár óra erejéig... Természetesen megint köd fogadott.. Libák hangját hozta a kráterbe a kis szél, valamint egy szőlőrigót csaltam be hanggal. Persze fotót nem tudtam róla lőni.. Lefelé menet megint egy süvöltő csapat dobott a kedvemen. 10 madár (5 hím, 5 tojó) pihent az egyik ösvény melletti akácon.

   Alexával, Mátéval és Zolival az előzetes egyeztetések után a Balatont céloztuk meg Zoli pontos ütemterve szerint. Mondanom sem kell, hogy hatalmas köd volt, ami az egész napunkra rányomta a bélyegét. A tavalyi túránkhoz hasonlóan idén is a ritka téli vendégeink voltak a célpontjaink, ellenben fele annyira sem voltunk eredményesek ilyen téren, mint az elmúlt évben... Keszthely környékén jártunk keltünk, megnéztünk két strandot is, egy patak befolyást és egy mólót is, de semmi... Néhány kercerécén és kontyoson kívül semmi jobb faj nem került távcsöveink elé. Említést érdemel esetleg egy véletlenül leolvasott gyűrűs dankasirály, amit Horvátországban gyűrűztek, de jó ideje már itt tartózkodik a Balatonon nálunk, valamint 7-8 leolvasott gyűrűs bütykös hattyú. A Somlót választottuk az eredménytelen nap zárására és itt most kivételesen nem csalódtunk, hiszen volt havasi szürkebegy, ráadásul egyből 5 madár is a romok mellett tartózkodott! A dombtetőn mondanom sem kell, hogy végre valahára szikrázó napsütésbe botlottunk... Egy hamvas küllő és két süvöltő keresztezte utunkat még itt. Valamint kiemelném utunk elejéről az erdei szalonka megfigyelésünket! Jobb szájízzel tértünk haza a Somló után...

   Az év utolsó napján a Marcal mentén barangoltam, valamint a jól bevált libás helyek felé vetődtem el. Libákról annyi elég is, hogy egy kb. 30 példányos csapatot láttam a piriti réteken, vegyesen voltak vetési ludak és nagy lilikek. A nemeskocsi kavicsbányatavakon egy kis vöcsköt és 3 bütykös hattyút láttam. Sok kékes rétihéja, egerészölyv, réti pityer és két nagy őrgébics mocorgott még a folyó mentén. Az Iszkáz-Kerta-Kiscsősz háromszögben sajnos nem láttam libát, a nap meglepetése pedig Boba határában ért, egy kései cigánycsuk személyében.

B.Ú.É.K.!




 Somló 2015.12.23.




Somló 2015.12.27.




Süvöltők a Somlóról (első kép) és a Ságról (piros a hím, szürke a tojó) Pyrrhula pyrrhula





Havasi szürkebegyek a Somlóról 2015.12.27. (Prunella collaris)

Gímszarvas rudli a Marcal mentén 2015.12.31. (Cervus elaphus)


Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy 12.30-án Szabinával megnéztük a Zsédeny alatti két énekes hattyút pár perc erejéig. :) Egyéb beszámoló a balatoni kiruccanásról és az eredménytelen napról itt:
Fellner Úr blogja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése