2017. január 17., kedd

csak a szokásosat :)

   Na, a cím ne tévesszen meg senkit, nem egy kocsmában vagy egy étteremben vagyunk... :) és a blog témavilága sem változott meg (még).
Lényeg, hogy idén is megkezdtük a madarászkodós szezont. :) Végre sikerült kijutnom és az idő is remek volt. Bár inkább egy kis kirándulás volt, mint konkrét madarászat, de azért a szárnyas jószágok sem kerülték el a figyelmemet.
Édesanyámmal sétáltunk egyet a Nagypirit melletti kavicsbányatavaknál Vas- és Veszprém megye határán. Életemben először mentem rá befagyott tóra, én bátor. :D
Néhány látott, hallott madárfaj:
Rétisas, Tőkés réce, Egerészölyv, Nagy őrgébics, Vörösbegy, Ökörszem, Kenderike, Vetési varjú...

Képekben:

 Jómagam

 Greetings from Marcal

 Kacsák által kifürdött lék a tavon

Erithacus rubecula



   Következett a szokásos évi sasszinkron, amikoris a szokásoknak megfelelően a Ság hegyet és a Marcal vasi oldalát jártam be. Idén Verával tettem meg a szokásos köröket. Kora reggel már a hegyen voltunk, hogy megleljük az általában itt telelő vándorsólymot, de ez a kísérlet dugába dőlt, sőt ragadozómadarat se nagyon láttuk. Útunk végén pillantottunk meg egy egerészölyvet. Viszont a hegy bővelkedett énekesmadarakban, sőt egy mókus is került a szemünk elé. Rengeteg fenyőrigó mellett léprigó, meggyvágó, süvöltő, két áttelelő seregély, széncinege, fekete rigó, barátcinege, kék cinege és a kráter felett áthúzó vadlúd csapatok kerültek a távcsöveink elé.
   A Marcalon már kékes rétihéja, vörös vércse, karvaly, nagy őrgébics is be lett húzva a ragadozólistára. Itt is sok kisebb-nagyobb libacsapatot láttunk, de a szenzációt három sas jelentette, amit Hencz Peti barátomék infója alapján leltünk meg.. Mégiscsak sasszinkronozni voltunk... :) Egy adult, egy subadult rétisas mellett egy juv parlagi sas tartózkodott a medencében. Továbbá léprigó és süvöltő itt is felbukkant.


 Hóód1

 Kora reggeli Somló a Ságról nézve

Hóód2



   Folytatva a sort, hétfőn, míg volt időm kiugrottam Szombathelyről Felsőcsatárra, hogy összefussak egy eddigi mumusmadarammal a vízirigóval.. Sajnos a találkozó (vsz. a patak befagyott állapota miatt) nem sikerült, de az odaúton láthattam parlagi galambokra vadászó vándorsólymot, két nagy őrgébicset egy szép, világos egerészölyvet és egy áttelelő vörös vércse tojót is. Ezek közül a világos egerésszel a visszaúton is találkoztam és egy vörös vércsével is, de ez hím volt már. A patak mellett járva szajkó, fekete harkály, holló került elém. Majd legközelebb vízirigó is fog... :)



 Pinka-mente


Mesterséges odúk vízirigó számára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése