2017. augusztus 27., vasárnap

Marcal-medencei gyűrűzőtábor 2017

   Az elkezdett bejegyzés-sorozat következő (és egyben utolsó) tagja helyett új vízekre evezünk kedves Olvasók. :) Minden év kihagyhatatlan eleme számomra a Marcal-medencei gyűrűzőtábor augusztusban. Hol kevesebb, hol több időt tudok kint tölteni.
Az idei évben első alkalommal Szélmezőpuszta alatt vertünk tábort, ezzel már a harmadik helyen kezdtük meg a gyűrűzést az eltelt 9 év alatt. Sajnos a tavalyi kritikán aluli fogási eredmények és a rengeteg szúnyog miatt muszájnak éreztük elhagyni az adorjáni láperdőt. Valószínűleg idén kevesebb szúnyoggal találkoztunk volna, ha maradunk ott, de a fogási eredményességet semmi sem garantálta volna.
Ellenben a szélmezei környéket elég régóta ismerjük, Peti barátom több éve remek adatokat gyűjt onnét, valamint Zoli is sokat tartózkodik kint hála a rokoni közelségének. Fajfelsorolást nem szeretnék tartani, elég legyen a citrombillegető-halfarkas-pásztorgém hármas említése az eddig előfordult madarakból. Szóval várható volt, hogyha minden engedélyt beszerzünk, akkor biztosan sikeres gyűrűzést tarthatunk.
Így is lett.
Több száz füsti fecske mellett, törpegém, fülemülesitke, kékbegy, jégmadár, erdei fülesbagoly is akadt a hálókba. A látott/hallott madarak közül kiemelendő a hamvas rétihéja, kígyászölyv, darázsölyv, lappantyú négyes.
Nagy örömömre több újabb ismerősöm is kilátogatott a táborba, így az előadások és kisebb túrák után közelebb kerülhettek a madarakhoz. :)
Néhány fotó:


 Törpegém. Legkisebb termetű hazai gémfélénk. Nem ritka madár, kisebb-nagyobb tavaknál él, ahol a nádfoltokban fészkel. Viszont nem könnyű kiszúrni a szemlélődőknek. Két példányt fogtunk belőle.
(Ixobrychus minutus)

 Fülemülesitke. Több példányát gyűrűztük, nem is lepődtünk meg a felbukkanásán. hiszen amióta a madármegfigyelő napi gyűrűzést itt tartjuk, mindig fogtunk belőle néhány példányt.
(Acrocephalus melanopogon)

 Én :)
(Homo sapiens) :D
Fotó: Tóth Kornél

 Nyaktekercs (Jynx torquilla).
Fotó: Tóth Kornél

Barkóscinege (Panurus biarmicus)
Fotó: Tóth Kornél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése