2013. március 16., szombat

Hirtelen felindulásból

   Sajnos a hosszú hétvége időjárása nem kedvezett a madarászatnak eddig... Ám ma délután a csillapodó szél és a felbukkanó Nap meghozta a kedvet egy jó bringázáshoz. Barátnőm ellenezte a szolid, városi bringát és mindenáron a "nagybötüs ZŐDbe" akart menni. Hát én nem elleneztem, de ekkor még nem sejtette mi vár Ránk. (és a biciklik sem...)
   Kis gondolkodás és a jobb állapotban lévő utak hatására az első úticél a múlt héten kirakott két D odú ellenőrzése volt. Az első odúnál örömmel tapasztaltuk, hogy a nagy szél és hó hatására sem ingott meg munkánk gyümölcse és Sanyi is jó ágat választott a kirakáshoz. A Kódó kiöntése és  a legtöbb belvíz a nagy hideg hatására be volt fagyva, emiatt partimadarak és hattyúk sem voltak rajt. Néhány bíbic és seregély mellett egyetlen sárszalonka repült csak fel jöttünkre. A patak mentén egy új madárfaj megfigyelésével gazdagodott a fajlistám, a havasi pityerrel még sosem találkoztam korábban. (189. összességében) Korábban voltak már "gyanús" megfigyeléseim, de ez az első biztos.
A területen megfigyelt további fajok: nagy kócsag, szürke gém, léprigó, egerészölyv, fekete rigó, tengelic, zöldike, dolmányos varjú, holló, vörösbegy, széncinege, kék cinege, nádi sármány, kormorán.

 Havasi pityer a Kódó patak mentén (Anthus spinoletta) Copyright by: Szerdahelyi Szabina

 Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo)

A megáradt patak (Copyright by: Szerdahelyi Szabina)
 
 Én volnék a messzeségben :) (Copyright by: Szerdahelyi Szabina)

Márciusban hó... (Copyright by: Szerdahelyi Szabina)

   A következő célpont a másik D odú felkeresése már koránt sem volt ilyen sikersztori... Sajnos az odú drótja elszakadt, így a földön találtuk meg. Hazahoztuk, szerencsére sértetlen. Majd jövő héten kerül újboli kihelyezésre a javítás után. Itt egy vaddisznó mellett három rókával és egy nagy kócsaggal találkoztunk, néhány dolmányos varjú és egy egerészölyv mellett. A réten volt pár bíbic és fenyőrigó is.

 Nagy kócsag a Kódónál (Egretta alba)

Szürke gém szintén a Kódónál (Ardea cinerea)

   A Marcal-Kódó torkolathoz érve feltűntek a csörgő- és tőkés récék kisebb-nagyobb csapatai is, melyek végig a folyó mentén kísérték utunkat. Egy átrepülő vörös vércsére lettünk még itt figyelmesek.
Hazafelé néhány őzcsapat és citromsármány fotózása kötötte le a figyelmünket az úton kikerülendő méteres hóbuckák mellett.

 Citromsármány hím (Emberiza citrinella)

Őzcsapat a szántón (Capreolus capreolus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése