2013. március 10., vasárnap

Odúkihelyezés vol.1

   Egy hirtelen elgondoláson felbuzdulva beszereztem két D-típusú odút a Madártani Egyesülettől. A héten kihozott madárvédelmi "eszközöket", a mai napon ki is juttattuk az előre kiszemelt helyekre. Roli és Sanyi barátom nyújtott nélkülözhetetlen segítséget ebben. Ezúton is köszönöm Nekik, hogy időt és testi épséget nem sajnálva részt vettek ebben a "programban".
   A D-típusú odú, azért erre a betűre lett elkeresztelve, mert odúból többféle létezik, attól függően változó méretekkel, hogy milyen madárfajt szeretnénk megtelepíteni benne. Magától értetődő, hogy egy pici cinege nem akkora odúban költ, mint egy búbosbanka...
Ez az odútípus kifejezetten seregély, búbosbanka és füleskuvik számára készült. Természetesen ettől függetlenül mezei veréb is megtelepedhet benne például. Mind a kihelyezési magasság, mind a röpnyílás átmérője az elöbb említett három fajnak ideális.
   A mesterséges odúk főként az adott fajok könnyebb "otthonra találása", megszűnt költési lehetőségeik pótlására szolgálnak. A következő linken részletesebb leírást találtok:

   A továbbiakban még néhány odút szeretnék kihelyezni. Ez az idei a teszt év, kettő már biztosan kint van, ha még tudok beszerezni, akkor az elkövetkezendő két hét során rakok ki, ha nem, akkor így marad és a jövőben lesz bővítve a készlet. Sürgeti az embert a költések kezdete, valamint állandó időhiányban szenvedek amúgyis. Tíz darabot gondoltam a könyékre maximum, ennyinek az ellenőrzésére lenne elegendő kapacitásom kb.

   Sajnos a mai "munkát" nehezítette az, hogy az időjárás nem fogadott a kegyeibe minket... Én úgy terveztem, hogy napsütés, jó idő, a jó munka után egy hideg sör legurulna a kiszáradt torkokon, viszonozva a segítséget és plusz feelinget adva a társadalmi programnak.  Ehelyett kérdéses volt az is, hogy elindulunk-e az eső miatt. Szerencsére csak szemerkélt és mindkét útitársam, erdőn-mezőn edződött legény, akik nem ijednek meg egy kis víztől. Nem cukorból van az ember, ugyebár. :)
A famászásokban Sanyi barátom nyújtott kiemelkedőt, javarészt neki köszönhető, hogy az odúk remek helyre kerültek ki, nem pedig cirka 2,5 méter magasra csak. Megküzdött az ágakkal meg a gravitációval. Mi sajnos kevésbé voltunk ügyesek, nekem kijött a tériszonyom is.. Úgy meg főleg izgalmas. :)
További képek itt, Roli és jómagam jóvoltából: (A képsorok mellőznek mindenfajta komolyságot, megtekintésüket szülői felügyelet mellett és a háziorvos kiértésítése után ajánlanám csak!)

 -Let's get it started yeah!

-Oh man, this is so big and heavy.

 Na a Főnök Úr eddig jutott, megint mi csináljuk meg a munkát :) (Copyright by: Zsolnai Roland)

 Nézd már Főnök, ez a bolond meg a sárból fényképezgeti a vizet! (Copyright by: Zsolnai Roland)

 This is the right or the wrong way? (Copyright by: Zsolnai Roland)

 -Csak tudnám mit is keresek én itt?

 -Meg itt??? Full sötét meg eső, what's happened?!

-Te meg hun jársz? Embör vagy vagy állat?!

-És mindenhol csak a víz vazze... Mi volt itt, gátszakadás?
 
 -Főnök Úr, ugyan már legyen szíves kicsit segíteni  - Rendben fiam, egy kép erejéig.

-Jó lesz Mister? - Well done, good work bro'! -But Mister, where's my money?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése