2015. szeptember 7., hétfő

Pápa környékén

Kora reggel indultunk Pápáról Alexával és Mátéval Podárra, majd később Nórápra és Szélmezőre. Sajnos kissé foghíjas csapattal vágtunk neki a turnénak, mert Zolinak közbe jött valami.
Szerencsénkre épp elállt a hajnal óta tartó eső mikor nekiindultunk. Podáron már látszott, hogy eredményes napot zárunk ma, hiszen a nem túl kellemes idő ellenére is sok madár tartózkodott a tavon.
Néhány faj a teljesség igénye nélkül innét: búbos vöcsök, szárcsa, tőkés a legnagyobb számban, 2 fiatal bakcsó, 2 rétisas, 1 jégmadár, 1 billegetőcankó, 1 világos színezetű búbos vöcsök, partifecske és egy feketenyakú vöcsök.
Innét Nórápra mentünk át, de itt már eléggé fújt a szél és a tavon kevés madár tartózkodott. Elköltöttük a töltés oldalában a 3 fogásos ebédjeinket aztán sokat nem is maradtunk. Jó faj: kis kócsag, egyebek: 4-5 szürke gém, 3 bütykös hattyú, kis és búbos vöcskök meg 5-6 átrepülő kárókatona.
Úgy döntöttünk, hogy bepróbáljuk Szélmezőt is, kiváló másodpilótám és navigátorom segítségével. Igazi team-munka volt, ki ismeri kevésbé a Pápa környéki placcokat címmel. :)
Szélmezőn a hátsó tavakhoz mentünk először, itt a nap faja a barna rétihéja 1-4 példánya fogadott minket, ők ki is tartottak az utunk végéig. Máté vagy 100x emelte rájuk a távcsövét, de mindig meglepődött, hogy csak barna rétiket lát, aztán szóltunk neki, hogy ugyanaz a néhány madár forgolódik itt körbe-körbe órák óta. :)
A hátsó részen egy gyurgyalag csapat és egy kisebb bíbic csapat érdemel említést, így visszafelé megálltunk két stégen relaxálni és madarászni a nagyobb tavak mellett.
Ezek egyikén jött be két remek faj a fekete gólya és a halászsas melyek magasan húztak át felettünk. Így kell fekve madarászni... :) További stégről megfigyelt fajok: fecskék, gyurgyókák, 2 nagy kócsag, 1 karvaly, brh, egerészek.
Összességében tartalmas napot zártunk, Alexával még megnéztük a lucernatáblát Szalók határában itt több nagy kócsag és szürke gém mellett egerészek és 4-6 barna rétihéja mocorgott.











 Egy nádfoltba behúzódva remek témának bizonyult a tőlünk nem messze sertepertélő jégmadár (Alcedo atthis), külön ajánlás Peti barátomnak... :D

Feketenyakú vöcsök a kép jobb szélén (Podiceps nigricollis), mellette búbos vöcskök (Podiceps cristatus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése