2017. február 1., szerda

Dél-Balaton

Verával egy hétvégi madarászós-pihenős akcióra vettük rá magunkat. Úticélunk Siófok volt, természetesen megállva itt-ott kisebb-nagyobb madarászásokkal. Előre megterveztük már és lefoglaltuk a helyet, szóval az, hogy teljesen befagyott a Magyar Tenger, nem volt belekalkulálva.

   Gál Szabolccsal egyeztettünk, hogy pontosan hol is lehet látni a fekete sast, mert már régóta szerettük volna mi is megnézni, így kis kitérővel ugyan, de ott kezdtük a szombati napot. Az időjárás nem volt éppen velünk, hiszen a komor, felhős idő nehezítette a látási viszonyokat, a hideg pedig megedzett minket. Sajnos nem is sikerült látnunk a madarakat, de azért rossz szájízzel így sem állhattunk tovább, mert négy rétisas mellett két áttelelő barna rétihéját, egy gatyás ölyvet és egy szép világos egerészölyvet is elénk sodort a madarászszerencse.



Rétisasok (H. albicilla) illetve sasparadicsom a Tél közepén



Folytatva utunkat, támaszkodtunk Szabolcs tippjeire és a hévízi-csatornához látogattunk. Ez azért bizonyult remek helynek, mert nem volt befagyva egyáltalán a vízfelület és elég hosszan végig lehetett menni mellette, plusz sok madár került a szemünk elé. Visszafele is megejtettük a placcot. Akkor sem csalódtunk..


 Legjobb faj a csatornán: hím kis bukó (M. albellus)

Számomra a második helyezett: tojó kerceréce (B. clangula)

 Kis kormoránok (P. pygmeus). Sok volt belőlük a víznél és nagyobb rokonából is.

 Azt hitte, hogy nem látjuk... nem szóltunk neki, hogy nem elég jó az álcája... :)
Egretta alba, azaz nagy kócsag.

 Szürke gém (A. cinerea)

 Sok bütykös hattyú (C. olor) volt itt. Nemrég telepítettek át az MME szakemberei 40 példányt ide a Keszthelyi-öbölből.

 Sajnos három elhullott példánnyal is találkoztunk... mostanság ez nem ritka látvány... (C. olor)

Karvaly (A. nisus). Rajta kívül egy egerészölyv, két áttelelő barna rétihéja és egy tojó karvaly színesítette a ragadozómadarak palettáját a csatornánál.



A befagyott Balatonon sok érdekességet nem láttunk. Egy néhány száz példányos libacsapat, sok tőkés réce, szárcsa, bütykös hattyú és dankasirály mellett néhány kerceréce, viharsirály, kontyos réce került elénk a 2-3 megállóhelyünkön.
Összességében viszont remek napokat zártunk.. és nem mellesleg pihentünk is egy jót. :)




Fonyódon ahogy rámentem a jégre, a kikötő felől három hattyú repült felém... Gondolom eleséget sejtettek.. Nem kellett csalódniuk, volt is nálunk némi elemózsia. Ketten gyűrűt viseltek, azóta már tudjuk, hogy két tojó példány volt, és nemrég gyűrűzték meg őket ott Fonyódon. Mindenesetre fura és egyben jó érzés volt, hogy egyből odarepültek hozzám jóval messzebbről... Az állatok megérzik a dolgokat...


Greetings from Ice-Siófok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése