2018. április 2., hétfő

Strong Spring

Erős Tavasz..
A belvizek és kiöntések miatt elég erős a Tavaszunk ornitológiai szempontból (a földek tulajainak meg más szempontból muhaha..).
Gyakorlatilag ha mindennap kimész egy adott, kedvenc vizes helyedre körbenézni, akkor mindennap más fajokba botlasz az erős vonulás és a vizek bevonzó hatása miatt..
Így lehetséges az is, hogy Balázzsal és Danival a szombati Marcal-medencében töltött idő alatt olyan fajokkal is találkoztunk, amikkel elötte héten én egyedül nem, illetve alapjáraton sem túl gyakori vendégek itt a környéken. Ilyenek voltak a nagy póling, kis póling, gólyatöcs és kanalasgém pl.
De ennyire ne szaladjunk a dolgok elébe..
Viszont, ha már kanalasgém, akkor annyit megjegyeznék, hogy számomra a nap faja volt egyértelműen, többek közt az itteni ritkaságára való tekintettel nagy kedvenceim egyike. Hozzáteszem a néhány kis- és nagy póling megfigyelése sem volt rossz élmény.. Az egészet az eső és a szél váltakozása rombolta kicsit, de hát nem vagyunk cukorból és amúgyis... nem lehet mindig jó idő.. Bár szegény Corsa azért megküzdött a felázott Marcal töltéssel..
A récékből kb. a kerce kivételével mindent láttunk, a pajzsoscankókat nem is számoltuk, a bütykös hattyúkat sem, nézegettük a kékes- és barna rétihéjákat..  Az első környékbeli fecskéket is láthattuk és az első fehér gólyát (Bobán) is. A nap alapból nem kezdődött rosszul egy kisebb darucsapat kiszúrásával a magasban, valamint a mutatóban megmaradt egy aranylile megfigyelésével. A gólyatöcsök meg amúgyis jó ismerőseim, régi barátaim Rábapatyról. :) Így bizalmasan viselkedve és nem "kiabálva" meg főleg.. A képeket Horváth Balázs készítette:


 Kontyos réce gácsér (AYTFUL) és barátréce pár (AYTFER)

 A kép előterében tőkés réce gácsér (ANAPLA), hátterében egy fütyülő réce (ANAPEN), középen böjti récék (ANAQUE)- fehér szemsáv a barna fejen és csörgő récék (ANACRE)- sötétzöld minta a barna fejen

Kanalas réce gácsér (ANACLY)

 Kendermagos récék (ANASTR)

 Két gólyatöcs a hatból (HIMHIM)

And the best: kanalasgém (PLALEU)


Hétfő délelőtt pedig anyuval mászkáltunk védett vadvirágozni. Kockás liliomokat fotóztunk egy réten illetve fekete- és leánykökörcsineket egy domb száraz gyepén.. Meg ha már ott voltunk lecsekkoltuk a rétisasokat is, két fióka üldögélt a fészekben. :)



 Pulsatilla grandis, azaz a leánykökörcsin

 Fekete kökörcsin, vagyis a Pulsatilla pratensis ssp. nigricans

 Fritillaria meleagris, avagy mocsári kockásliliom

Rétisas fészek, benne két fiókával (HALALB)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése