2012. április 10., kedd

Húsvét

   A beszámolót a címtől eltekintve azzal kezdeném, hogy múlt héten kinéztünk még egy alkalommal a baglyokhoz. Mind  a két madarat láttuk, egyikük  fészekben volt, másikuk az egyik erdőszéli fán. Őt sikerült is lefotóznom, ezt fel is rakom ide.

Erdei fülesbagoly (Asio otus)

   Szóval, akkor Húsvét. Az idő nem kedvezett ebben a néhány napban a madarászathoz (erős szél, lehűlés, eső), de hétfőn azért bevettük magunkat a rengetegbe. Petivel és Ferivel becéloztuk a Marcal-medencét meg a Ság hegyet. A hegyen megnéztük, hogy van-e valami ragadozómadár. Sajnos nem láttunk semmit. Egy balkáni fakopáncs pár viselkedését figyeltük meg a hangra, valamint sok kisénekes madarat láttunk. A sziklákat megmászva elég sok olyan helyre jutottunk el a hegyen, ahol (szerencsére) turista nem nagyon jár. Itt kicsit botanizáltunk, aztán mentünk tovább a medencébe.
   Itt a szokásos területeket néztük meg (kivéve a Csögle alatti réteket, az most kimaradt). Elég nagy területet jártunk be ismét. A nedves réteken és a folyó parton sárszalonkák, erdei cankók, pajzsoscankók, réti cankók és piroslábú cankók táplálkoztak. Láttunk átrepülő vörös gémet is, amely ugyan nem egy ritka faj, viszont itt nem is gyakori (6-7 megfigyelésem van az elmúlt 6 évből), két nagy kócsag is táplálkozott az egyik patak mellett (ezúttal nem volt Piritnél az a nagy csapat belőlük). A vízi madarak listáját színesítette még egy csörgő réce, néhány böjti réce és sok tőkés réce, valamint négy átrepülő kormorán. Volt szerencsénk egy kékbegy hímhez, a sárga billegető dobrowskii alfajához, öt átvonuló hantmadárhoz, egy dolmányos varjúval párban lévő kormos varjúhoz (második adata a medencéből!), valamint négy aranyliléhez amelyek bíbicekkel és seregélyekkel vegyes csapatban repültek.
   Ezek alapjában véve is remek adatok és akkor még csak most jön a nap két "legjobb fogása": egy daru Nagypiritnél és egy átrepülő halászsas Adorjánházánál. Darut mindig öröm errefelé látni, egyrészt ez nem az Alföld, hogy százas és ezres csapatai járnának erre, másrészt nagyon szép madár. Halászsashoz ezidáig nem volt szerencsém (kormos varjúhoz sem), szóval az meg még inkább figyelemreméltó faj.
   A piriti réteknél egy róka közeledtére valósággal mozdulatlannál váltunk, így a ravaszdi 20 méterre megközelített minket, mi meg lélegzetvisszafojtva kattintgattunk rá. Az eredmény alább látható. Remek napot zártunk, csak kár, hogy láthattuk, hogy az elmúlt évek hamvas rétihéja revírjei ramaty állapotban vannak...
   További fajok, a teljesség igénye nélkül: egerészölyv, kékes rétihéja, barna rétihéja, vörös vércse, karvaly, őszapó, széncinege, barátcinege, seregély, szarka, szajkó, holló, füsti fecske, cigánycsuk, házi rozsdafarkú, énekes rigó, fekete rigó, nagy fakopáncs, zöld küllő, barázdabillegető, sárga billegető, barátposzáta, vörösbegy, csilpcsalpfüzike, meggyvágó, kenderike, zöldike, tengelic, citromsármány, nádi sármány, réti pityer, mezei veréb, bíbic, dolmányos varjú, fácán, fehér gólya.

Vörös róka (Vulpes vulpes) /digitális zoom/
 
 Vörös róka (Vulpes vulpes) /optikai zoom/

 Daru (Grus grus)

 Halászsas (Pandion haliaetus)

 Mocsári gólyahír (Caltha palustris)

Kékbegy (Luscinia svecica)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése