2012. április 22., vasárnap

Tömörd reload: 100%

   Hát, új bejegyzés, új helyszín. Volt szerencsém közel 24 órát eltölteni a Tömördi Madárvártán néhány egyetemista társaságában. Pénteken a déli vonattal jutottam fel Szombathelyre (mintha munkába mentem volna, csak most szabadságot kértem), aztán kettőkor indultunk az egyetem elöl. Érkezés, kipakolás, aztán irány hálókat állítani. A szokásos standard CES módszereket követve ugyanazok a hálók, ugyanazokon a helyek, aztán szombaton meg majd 6 órás gyűrűzés (ha az időjárás engedi). Rám lett bízva a tábor... :D A hálóállítások után tábortűz rakás következett, különböző tábortüzi játékokkal megspékelve meg hát egy kevés alkohollal, nyársas sütögetéssel. Remek este volt, amit egy nem mindennapi éjszakai túra koronázott meg. Aztán nyugovóra tért a kis csapat, ki így ki úgy, ki kocsiban ki a faházban. Cirka 3-4 óra alvás után pedig jöhetett a gyűrűzéses, hálófelhúzásos reggel. Az éjszakai alvás nem épp volt nevezhető alvásnak részemről, mert az ágy kb, 50 centivel rövidebb volt, mint amekkora jó lett volna, ráadásul falhoz volt rakva a másik végén meg edények hevertek. :D Egy élmény volt..
   Fél 5-kor már talpon voltunk néhányan, hogy mire 5 óra lesz és érkezik Tanár Úr, nekitudjunk állni a hálók széthúzásának. Borús nap volt, persze akkor sütött ki a Nap, mikor már elhagytuk a tábort...
   A gyűrűzés és madárszedés zökkenőmentesen ment, új emberek is érkeztek a nap folyamán. A fogott fajok listája a teljesség igénye nélkül: vörösbegy, barátposzáta, fekete rigó, citromsármány, énekes rigó, meggyvágó, kis poszáta, őszapó, csilpcsalpfüzike, fitiszfüzike. Hallottunk nyaktekercset és fekete harkályt is (nyaktekercset én idén először). Két csapatban szedtük általában a madarakat.
   Délben abbahagytuk a madárszedést, letelt a 6 óra és a hálók leszedése után mindenki mehetett haza. Jó nap volt és ezt ideírom, de a többség úgyis tudja, hogy csak egy lerövidített és cenzúrázott verziót olvashattok most. :D Örülök, hogy megismerhettem őket. :)

Néhány kép az előző tömördi utakról, mert most nem fotóztam (még telefonnal készült képek):

 Hálóállás a tóban

 A Madárvárta épülete

 Vörösbegy (Erithacus rubecola)

 Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita)

 Citromsármány (Emberiza citrinella)

 Énekes rigó (Turdus philomelos)

 Bokros, cserjés rét Tömördön

 Hím barátposzáta (Sylvia atricapilla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése