2018. június 5., kedd

2018.05.27.

A múltkori gyurgyalagos bejegyzés ide is köthető volna.. csak azért, mert ezen a címben megjelölt napon készültek Horváth Balázs fotói..
 Úgy hozta a dolog, hogy egy kisebb-nagyobb egyeztetés után, erre napra egy laza kis madarászatot beszéltünk meg Balázzsal és Danival.
Az alap célkitűzés, úgy volt, hogy egy lekaszált vasi rétet csekkolunk le hamvas rétihéja ügyben, majd innét átgurulunk a kányák fő tartózkodási helyére, hogy aztán a legjobb vasi kavicsbányatavaknál zárjuk a délelőttöt, maximum kicsit kibővítve partfal felméréssel/ hamvas rétihéja revír csekkolásával/ éjszakai hallgatózással, ha még lett volna energiánk/kedvünk. Ja és természetesen közben a pásztormadarakra is figyeltünk, mivel inváziós napok jártak..

1.: Kaszált rét
- Balázzsal Cellből indultunk ki. A rétről származó információk alapján a héten kb. 3 hamvas rétihéját láttak itt (2 tojó, 1 hím), melyek közül az egyik tojót sérült állapotban vitték be Kőszegre.. Kecsegtető jelek voltak tehát, hogy majd egy pockozó rétihéját kifigyelhetünk, amint megindul a zsákmánnyal a feltételezhető fészkelőhelye irányába. Nos, sajnos nem lett szerencsénk, hiszen az erős kezdés (2 barna rétihéja bekavart az út felett) ellenére egy darab hamvast sem láthattunk. Barnából volt 4-5 madár, 2 vörös vércse, sok holló, egerészölyvek.. a rét közepén álló akácos.fenyves fasorban pedig két barna kánya tartózkodott. Azért nem volt ez így rossz annyira.. Kornéllal közben egyeztetve nekiindultunk a kányás helynek.

2.: Kányás placc
-Itt találkoztunk Kornéllal és Csempesz Sanyival, hogy megnézzük ezúttal mit tartogat nekünk a tojáslerakó.. kisebb csalódás volt, hogy csak egy barna kánya reppent fel a hollók közé.. Noha én ezt mondjuk nem csalódásnak éltem meg... Nem lehet mindig többet látni vagy vöröset is.. Bár Kornélék a kavicsbányatavaknál kezdtek reggel és nekik ott volt vörös is..
Két búbosbanka szólt még itt, majd Balázzsal átcsekkoltunk két közeli bányához, az egyikben megnéztük a gyurgyalagokat és partifecskéket, a másikban csak egy tocsogósban táplálkozó fehér gólyát találtunk.. Közben Kornélék felett átrepült egy darázsölyv..
Elbúcsúztunk és továbbálltunk.

3.: Kavicsbányatavak
-Míg Danira vártunk megnéztünk egy rétet, ahol az ég világon semmi sem volt kb és egy horgásztavat, ahol egy bütykös hattyú pár úszkált meg elcsíptünk egy vonuló dankasirálycsapatot egy nagy vízfoltnál. Aztán, elindultunk, hogy odaérjünk időre a megbeszélt találkozóhelyre.
Itt a szokásos fajokkal találkozhattunk, megnézve azt is, hogy melyikük, hogyan áll a fészkelésekkel. Küszvágó cséreknél és dankasirályoknál tojásos fészekaljakat láttunk, a bütykös hattyúk pedig már fiókáikat vezetgették (egy 5 illetve egy 6 fiókás párt láttunk).
Kiemelném még az előző évekhez hasonlóan idén is felbukkanó nílusi ludat, három átrepülő kormos szerkőt meg azt, hogy üstökösrécéből rekord mennyiséget számoltunk (7 példány-3 pár és egy magányos hím).
Nagysirály csapatok kavarogtak a levegőben és szálltak le néha a kavicszátonyokra (főként sárgalábúak), a gólyatöcsök is megvoltak, kontyos récék szokás szerint kisebb-nagyobb csapatokban illetve néhányan párban úszkáltak, a partifecskék fala sajnos megrongálódott, de azért még mozogtak madarak bőven, barna rétihéja pár a megszokott nádasa felett, kis vöcskök, szárcsák, kis lilék, néhány cigányréce és barátréce a vízen, fiókáik miatt riasztó bíbicek stb. a már megszokott fajok a területen.
Aztán elköszöntünk Danitól.

4.: Hazafele
-Egy eddig általam még meg nem látogatott homokbányát néztünk meg, ahol elég sok gyurgyalagba futottunk bele meg vadgerle is szép számmal tartózkodott a területen. Kisebb terepszemle után haza is indultunk, mert kellőképpen elfáradtunk már, így a további programopciókat kihúztuk a listáról (hamvas revír ellenőrzés, éjszakai hangozás).


Horváth Balázs fotói:


Potamogeton nodosus - Imbolygó békaszőlő



Vonuló dankasirály csapat illetve dankasirály a fészkén (LARRID)



A folyamatosan a tavak fölé érkező és ott meg-megpihenő nagysirályok. Sárgalábú sirály (LARCAC)


Fehér gólya egy kavicsbánya felhagyott részén, ahol állandó vízállás alakult ki. (CICCIC)


 Barna rétihéja tojó (CIRAER) a kaszált rétről


 Hazánkban nem őshonos faj, a nílusi lúd. Engedéllyel vadászható, pl. így lőtték ki az egyetlen hazánkban fészkelő családot tavaly Vas megyében... (ALOAEG)



 Kis lile, mely állandó fészkelője most már a tavaknak. Szereti a kavicszátonyokat.
(CHADUB)



 A bejegyzésben említett két hattyú család fiókái. (CYGOLO)




Végül a récék. A 2016-ban és 2017-ben költő kontyos récék (két gácsér a képen), alattuk a 2017-ben költő üstökösrécék (egy pár van a képen, elöl a tojó a szürke, mögötte a díszes gácsér), illetve az eddig még nem fészkelő, de erre idén esélyes barátrécék (két gácsér a fotón).
Reméljük, idén is költenek ezek a madarak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése