2018. június 29., péntek

Ráb@2aTy (jól bevált recept)

Az utóbbi időbe sok madarászat nem fért bele, általában a vasárnapjaimat tudom csak szabaddá tenni, hol a délutánt, hol a délelőttöt meg hát kérdés az is mindig, hogy az időjárás mit enged...
Egy random módon kitalált és egy szervezett módon megvalósított legjobb vasi madarászhely meglátogatása volt a terítéken az elmúlt hetekben.
Mindkét alkalom délután volt, kb. ugyanaz a kezdési idő és a befejezési, egy hét telt el a két dátum között. A második alkalommal Molnár Danival, Horváth Balázzsal és Fellner Zolival beszéltünk össze, több szem többet lát alapon.. Itt majd Balázs és Zoli képeit használom majd fel, ezeket külön megjelölve. A magányos kimenetel képeit természetesen én lőttem, de ez majd úgyis látszani fog a minőségeken. :)




Mivel nem esik messze Patytól a kányás hely, ezért igyekszünk mindig ránézni az ottani helyzetre is. Első alkalommal, amikor egyedül mentem ki, kb. 20 perc kint lét alatt nem láttam kányát, de mint a képek is mutatják a négyes látogatáskor találkoztunk velük. Egész pontosan négy barna kánya és egy vörös bandázott a placcon. Nem nagyon foglalkoztak velünk. A legfelső képen két barna és egy vörös, az alatt lévő képeken barna kányák láthatóak. Horváth Balázs fotói.




A bütykös hattyak élete képekben.. A 6 fiókás család remekül el van, a másik két költési kísérlet nem lett sikeres. Egyik tojás+fészek állapotban semmisült meg, a másiknál pedig mind az 5 fiókának nyoma veszett. Ez a 6 fiókás család remekül el van, féltik-óvják a felnőtt madarak a kicsiket, remélem sikeresen a továbbiakban is. Az 5 fiókás fészekalj egyik felnőtt madara lábgyűrűt visel, de hiába pózerkodott nekem, így sem lehetett leolvasni más egyebet, csakhogy magyar jelölésű tojó példány. A sikertelen költést produkáló két pár és további 6 madár az északi tóegységeken portyázik jelenleg. Fentről lefele: Horváth Balázs, Fellner Zoltán, Én, Én a fotók elkövetői.




Horváth Balázs fotóin az üstökösrécék. Fent két hím, lent egy tojó. Látszik, hogy itt is a gácsérok a díszes tollazatot viselők. Egyelőre sikeres költés nyomát nem találtuk, általában 4 gácsér mutatkozik és 2-3 tojó.






Récék tömkelege... Az első 3 képen barátrécék vannak (az elsőn dankasirályokkal), a negyedik képen a dankasirályok és barátrécék közé bekeveredtek kontyos récék is, az ötödiken kontyos réce pár, a hatodikon 3 cigányréce látható. A dankasirályok költenek, a kontyos récék költenek (Kornél nemrég találta meg az egyik pár fészkét), a cigányrécék tavaly költöttek először, idén általában 3-4 madár mutatkozik így a költési időszakban, de ezidáig még nem találtunk költésre utaló jelet, a barátrécék 10-20 példányos csapatokban mozognak, nem nagyon bomlanak párokra, ezidáig nem költöttek, személy szerint nem gondolnám, hogy idén fognak. Fotók: H.B., F.Z., Jómagam, H.B., Jómagam, Jómagam



A gyors vadász.. Kabasólyom. Első alkalommal láthattam, amikor mindkét partifecske telepnél nagy riadalmat okozott. Nem is volt alaptalan a kis fecsók félelme, egyik társukat le is csapta a szemem elött... Szegényeknek nemcsak a partfal lemosódásoktól kell tartani.. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a második alkalommal is belefutottunk, kb. elöttem 3 méterrel vágott át a földút felett. Parádés látvány volt, Zoli le is kapta.







Énekesmadarak 5 felvonásban. Az első képen egy hím függőcinege, mely a déli tórendszer költőmadara, egyetlen hazai előfordulású faja a szövőmadárfélék családjának. Sikerült kiszúrnunk egy félkész fészkét is ezúttal. Alatta lévő képen nádi sármány hím énekel, mely szintén fészkel itt. Majd jön a búbospacsirta, amely faj gyakorinak mondható, földutak mentén, de már lakott területeken is belefuthatunk. Aztán egy fiatal barázdabillegető, ez ékes bizonyítéka pl. annak, hogy fészkel a tavaknál a madár, de amúgy sem ritkaság, könnyű vele találkozni. A legalsó képen pedig az éhes partifecske fióka, várja a szülőket, hogy megtömjék a begyét, emelvén a cukiságfaktort. A függőcinege-nádi sármány fotó Fellner Zoli nevéhez fűződik, a másik 3 képet Horváth Balázs lőtte.



Az első alkalommal kiszúrtam ezt a szárcsa fészket, aztán megmutattam a többieknek is. Apró segítség, hogy a fiókákkal a környéken mozgott az egyik öreg madár, mint a képen is látszik, de mivel találkoztam már máshol ennek a fajnak a fészkével, így azért elsőre is betudtam lőni, hogy mit is találtam. Amúgy a szárcsákra visszatérve, a nagy csapat adult madáron kívül, ami az egyik barátrécés képen is látszik, a faj költ is a területen, hiszen első alkalommal 4 öreg madarat láttam, melyek összesen 8 fiókát vezetgettek, a második alkalommal pedig kb. 18-20 különböző korú fiókát sikerült látnunk összesen. És ez minimum szám..Fotó: F.Z.



Gólyatöcs. Legalább kettő, de inkább három pár fészkel, ami az elmúlt évekhez viszonyítva csökkenő tendencia, de azért még jelen vannak.. F.Z. fotója.







A felső két kép F.Z. fotója, aztán alatta kettő H.B. képei, a legalsó pedig saját. Dankasirályok és küszvágó csér.. A második kép a csért mutatja, a többi mind a dankasirályokat ábrázolja, fészken-fióka korban- adultként. Mindkét fajból több pár is költött idén, ami jó adat, hiszen a csérek évek óta visszajárnak fészkelni, míg a sirályból tavaly datáltuk az egyetlen és addigi első költést, erre fel idén 5-6 pár legalább megtelepedett a kavicsszigeteken. Kiemelkedő fészke véd a vízszintingadozástól is, a cséreké ellenben belesimul a kavicsok közé, így nem is olyan könnyű kiszúrni... A fiókák elúsznak pár méterre a fészkektől, amikor a szülők riasztanak. Ezt egy nap többször is megteszik, de nem feltétlen a "hülye madarászok" miatt, hanem mert többen járnak ki fürdeni, sétálni, kutyát sétáltatni a tavakhoz.. plusz néha a munkagépek kavicsot is hordanak el és markolnak ki...



Elég magasan repült át előttünk egyik nádfoltból egy másikba a törpegém hímje. Fészkelő faj a déli tórendszeren. Ilyen magasan jómagam még sosem láttam repülni a víz felett...F.Z. fotója. Rokonai a kis kócsagok, bakcsók, nagy kócsagok, vörös gémek, szürke gémek csak vonulásban használják a területet, vagy éjszakázásra, táplálkozásra.



Zárásnak Horváth Balázs fotója. Greetings from P@ty!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése