2018. június 13., szerda

Az idei negyedik...

    ... vezetett túrám. :) Hogy Mindenkinek tiszta legyen. Eddig úgy jött ki a dolog, hogy sikerült Télen is kicsalogatnom az érdeklődőket egy alkalommal, aztán Tavasszal kétszer a bagolylesemre és a már szokásosnak mondható fülemülézésre és most Nyáron egy vasi madárparadicsomba, hogy aztán majd Ősszel (ha minden jól megy) csapassunk még egyet a mozgalmas év zárásaként.
    De ne rohanjunk ennyire előre... Ez egy kicsit "más" túra volt az eddigiekhez képest, hiszen mivel egy költőfajokban gazdagnak számító területre vittem a kis csapatom elötte egyeztettem az Őrségi Nemzeti Park néhány kollégájával, hogy mit szólnának az elképzeléshez (szerencsére támogatták az ötletet) és ezúttal ilyen ok miatt nem is hirdettem sem a közösségi oldalakon, sem más eddig megszokott oldalakon. Ami miatt eltért még az eddigiektől, az annyi, hogy ezúttal nem a Marcal-medencében vagy Cell környékén mászkáltunk egyet és a kezdési időpont is a kora reggeli órákra esett. Ezek miatt is alakult úgy, hogy kilencen vágtunk neki (1 óra erejéig kb becsatlakozott Kornél is egy másik madarásszal) 07:00-kor a bányatavaknak.
    Lényegében a kb. 06:30-tól (indulási idő otthonról) 11:20-ig (érkezés haza) tartó túrán kerek 60 fajt számoltunk, amihez kiegészítésként még hozzávehetjük az egyik résztvevő által Uraiújfaluban látott tövisszúró gébicset és szürke légykapót, akkor már 62... Ennyi idő alatt ez megyei szinten nem egy rossz eredmény, sőt.. volt mit mutatni a kilátógatóknak na... Extraként még a kányás helyre is benéztünk, ahol mindkét kányafajba belefutottunk. A fajlista tartalmazza pl a Cellben és útközben Sitkén látott fajokat is (mint. pl molnárfecske, erdei pinty, csóka..).
Cukiságfaktornak a 6 fiókás bütykös hattyú családot írnám be, de szerencsés napunk volt, hiszen a más említett két kányafajon kívül hallhattunk búbosbankát, láttunk 3 gulipánt, egy átrepülő bakcsót és 3 kendermagos récét. Ezek egyike sem számít Vasban gyakori fajnak, úgyhogy én magam is elégedetten nyugtáztam a dolgokat. Megnéztük a küszvágó csérek és dankasirályok fészkelését, a partifecskés partfalat, belebotlottunk egy bíbicfészekbe, egy hiányzó fapalló helyén lábszárközépig érő vízben sétálhattak át  a bátrabbak (és mindenki az volt, plusz még élvezték is a hűsítő vizet).
   Szóval a visszajelzések alapján egész jól érezte magát Mindenki. Remélem még sok ilyenben lesz együtt részünk! :)


A képeket Nagy Cili, Ferenczi Sándor (tájképek és képek a résztvevőkről) és Kardos Gábor (fészkes és madaras képek) készítette!


 Élőhely.. A tavaknál a nádfoltok illetve a sekélyebb kavicszátonyok is megtalálhatóak ezért tud pl. itt fészkelni a nádirigó és a barna rétihéja de ugyanakkor a küszvágó csér és a dankasirály is.


 Kánya-les :)


 Én megvárom, amíg mindenki megtalálja és megnézi... Dani meg közben kiszúrja a cigányrécéket..


 Készülnek a príma képek és megy a szárcsa-kontyos réce-kis vöcsök tviccs...


 Nekem kezd melegem lenni és Dani megint elöbb kiszúrt valamit, amit én magyarázás közben nem. :D


 Egy-két perc erejéig megnéztük a csérek-sirályok költésének egy részét.


 Fotósok akcióban


 Ott kellene lennie... de nincs. :)


 A spektív használat alapjai kurzus, első tanóra


 Dankasirály fészek


 Bíbic fészek


 Partifecske telep


 Nemcsak nekünk volt korán... (Dankasirály)


 Gólyatöcs. Idén kicsit távolabb fészkelnek a bejárt részektől, így nem riasztanak az emberre, hanem csak néha átrepülnek a kavicsdombok között.


Nagyon jó kis faj volt a bakcsó.


 Kontyos réce gácsér.


 Bíbic


 Bütykös hattyú


 Kis lile


 Vörös kánya



Barna kánya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése