2015. november 18., szerda

Őszi Balaton

Két alkalommal kirándultunk az elmúlt napokban Szabinával a Balatonon.
Csütörtökön Csopakon, Balatonfüreden és Tihanyban néztünk szét pár óra erejéig, hétfőn pedig Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Keszthelyen. Nem titkolt célja is volt a kellemes, együtt töltött óráknak, mégpedig az, hogy közben kicsit madarásszunk is.
Sajnos búvárokkal, valamint bukókkal egyik alkalommal sem találkoztunk, mondjuk sok időt nem töltöttünk a partokon.
  • Csopak: Csupán néhány percet töltöttünk itt alkonyat elött, így nyilván mi sem számoltunk azzal, hogy valamit is látunk. Tavaly Zoliékkal egy örvös bukó volt a nap egyik fénypontja a strandon, most szárcsák, tőkés récék, kárókatonák és dankasirályok adták a felhozatalt.
  • Balatonfüred: A Tagore sétányon időztünk kicsit. Itt is a szokásos szárcsa-tőkés réce-dankasirály kombó mutatta magát. Néhány átrepülő sárgalábú sirály, élelmet kérő bütykös hattyú és távolabb pár búbos vöcsök mellett 3 kontyos réce alkotta a fajlistánkat.
  • Tihany: a strandon és a révnél pihentünk meg. Nagy számban búbos vöcskök és a már említett fajok voltak jelen. A nap madara is itt került szemünk elé, egy feketenyakú vöcsök! Szinte ugyanott, ahol tavaly Zoliékkal is láttunk egyet.
  • Balatongyörök: leolvastunk egy gyűrűs bütykös hattyút ezúttal már. Idén júliusban jelölték fiókaként, mi olvastuk le másodszor azóta, ugyanott, ahol gyűrűzték. Kárókatonák, tőkések, szárcsák adták a felhozatalt.
  • Vonyarcvashegy: Bütykös hattyú, szárcsa, tőkések és kormoránok. Beljebb voltak valami másféle récék is, de távolság és fényviszonyok miatt még spektívvel sem sikerült kideríteni, hogy milyenek.
  • Keszthely: A szokásos fajokon kívül itt volt szerencsénk egy jégmadárhoz, ami ki is ült elénk a mólón, valamint két közvetlen kis kormoránhoz is. 3 bütykös hattyút olvastunk le, az egyiküket rengetegszer olvasták már le, többek között én is még 2011.október végén... a másodiknak ez volt a negyedik leolvasása és 2014-ben gyűrűzték Keszthelyen, a harmadik 2012-ben lett jelölve Fertőrákoson, azóta folyamatosan Keszthelyen mozog, sok leolvasása volt már.



 Keszthelyi hattyú gyűrűk. :) (Cygnus olor)


 Dankasirályok (Larus ridibundus) és tőkés récék (Anas platyrhynchos)

 Jégmadár (Alcedo atthis)

 Dankasirályok (Larus ridibundus) és kontyos réce (Aythya fuligula)


 Kis kormorán (Phalacrocorax pygmeus)

 Feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis)


Bütykös hattyú (Cygnus olor)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése