2012. március 24., szombat

A hármas szám bűvöletében :)

   Érdekes cím, de mindjárt érkezik is a magyarázat. Addigis jön a mai napi beszámoló.
Mivel a hétvégén nem dolgozok, ezért volt időm ma kimenni (és remélem holnap is lesz) egyet madarászni. Rolival vágtunk neki a határnak. A Marcalra menet már látszott, hogy érdemes volt kimenni. Útközben hallottuk az első idei csilpcsalpfüzikénket, valamint széncinegék, nagy fakopáncsok, házi rozsdafarkúak és fekete rigók repkedtek az út menti bozótsávokban, árkokban. A nyárfákon dolmányos varjak pihentek, a levegőben egerészölyvek keringtek. A folyóra kiérve szomorúan tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszak szárazsága nemcsak az elmaradó belvizeken látszik meg, hanem abban is, hogy nagyon kevés a víz a mederben. Nem egy szakaszt láttunk, ahol átlehetett volna kelni úgy, hogy térdig lesz csak vizes az ember. (Más kérdés, hogy ki akar vörösiszapos vízben mászkálni...) Erre is megkaptuk a választ: néhány szürke gém és két erdei cankó is érdektelen volt a víz színére, valamint a békákat sem zavarta. 
   A régi híd maradványánál, a folyó túlpartján öt szürke gém keresgélt, a levegőben két bíbic bukkant fel és őzek is szép számmal mutatkoztak. 

 Szürke gémek a Marcalnál (Ardea cinerea)

   Egy mezei nyúl kószált az út mentén, mi meg nekiindultunk a Kódónak. A folyón még feltűnt három fütyülő réce is, két gácsér és egy tojó. További két szürke gém keresztezte utunkat majd a Kódó mentén még hat. Sokan voltak és bizalmasak is. A patak mentén még belefutottunk két tőkés récébe (egy gácsér és egy tojó), még egy erdei cankóba és három böjti récébe (két tojó, egy gácsér). És akkor el is érkeztünk a cím magyarázatához: a nap 3 legjelentősebb fajából egyaránt 3 példányt láttunk (böjti réce, erdei cankó, fütyülő réce). A patak menti nádból pedig még egy hím barna rétihéja szállt fel.
 Szürke gém a Kódónál (Ardea cinerea)

   Énekes madarak közül citromsármányokat, vörösbegyeket, cigánycsukokat és nádi sármányokat figyeltünk meg. Szem elé került még szarka, szajkó és sok seregély, fácán. Hazafelé még két vadludat láttunk a magasban szállni Dél felé.
 Cigánycsuk hím (Saxicola rubicola)

 Citromsármány hím (Emberiza citrinella)

Házi rozsdafarkú hím (Phoenicurus ochruros)

Egerészölyv fészkek a Marcal mentén (Buteo buteo)


Tőkés récék (Anas platyrhynchos) és böjti récék (Anas querquedula)

Fütyülő récék (Anas penelope)

Kis rókalepke (Nymphalis urticae)

 Fehér fagyöngy (Viscum album)

Költőtálca sólymoknak

Hóvirág (Galanthus nivalis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése